Opleiding Bewegingsanimator

Bloso Blankenberge opleidingscentrum

 

Heel toevallig vond ik in de sporthal van onze badmintonclub een folder over een opleiding voor het ‘bewegen met senioren’. Zo’n opleiding zag ik wel zitten, overtuigd als ik ben van het belang van bewegen/sporten voor iederéén ! Ouderen aan het bewegen krijgen maakt hen ook weerbaarder en vermindert het sociaal isolement.

Enig opzoekwerk leerde me dat deze opleiding echter een vervolgopleiding was, dat ik eerst de opleiding ‘bewegingsanimator‘ moest volgen.

Zondagavond stond ik dus in Blankenberge om te beginnen aan mijn eerste lessenreeks. We waren met zo’n 20 tal waarvan de jongste 16 (voorwaarde is 17 worden het huidig jaar) en de oudste 54. Met mijn +40 hoorde ik overduidelijk bij de ‘senioren’ in de ogen van de meerderheid, de meesten waren zo’n jaar of 20-25.

De dagen waren niet min : 9,5 volle uren les, van 9 tot 21 uur. De cursus was omvangrijk (300 blz. in 2 dagen) , behalve theorie (die erdoor vloog), werd er ook flink gesport. Voor een loper als ik die het vooral van ‘conditie’ moet hebben en ‘lang’, was het sportgedeelte superzwaar. Pompen in allerlei vormen, estefettespelen (explosief, korte afstand !), krachtspelen en àltijd in wedstrijdvorm. Dat laatste deed me zeer snel de das om. Omdat we in groepen verdeeld werden wou ik – net als de andere ‘ouderen’ – niet onderdoen voor de twintigers, en ze niet teleurstellen in de wedstrijd, dus ging ik voor de volle 110 procent. Ik viel, viel nog eens, zag blauw tot ik na een paar dagen gewoon niet meer recht raakte. De laatste val was voluit op mijn rug, zie het als op hoge snelheid uitglijden over een bananenschil, zoiets was het.

De dokter sprak over ‘verschillende blessures‘, en concludeerde ‘ge zijt geen 20‘. Tja, was ik dat even vergeten !

De cursus was inhoudelijk interessant, maar voor mij niet onmiddellijk van toepassing. Omdat het een ‘basis’-cursus is ging het over allerlei competitievormen, over hoe  je de 5 basiselementen in allerlei oefeningen integreert : snelheid, coördinatie, conditie, lenigheid en kracht.

In oktober volgen de examens van het eerste deel. Verder is er nog een observatiestage en een werkelijke stage. Dit alles voor het algemene gedeelte. Ik leg examens af van module A en ga mijn weg verder dan met het volgen van module B … en dan de specialisatie senioren.

Spijtig dat ik het fysiek zo heb moeten ‘bekopen’. Ik had gehoopt er na een paar dagen vanaf te zijn maar zelfs lange afstanden wandelen is moeilijk, en laat dat juist hetgene zijn wat het lief en ik gepland hebben deze vakantie : lange wandelingen in binnen- en buitenland !

Dus met gemengde gevoelens kijk ik terug naar de opleiding …

Een voor de lopers onder de lezers : je kan vanuit deze opleiding ook verder gaan in jogbeleider en atletiekbegeleider en altijd maar verder. Hetzelfde geldt ook voor triatlon … enfin, voor de meeste sporten …..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s