Het belang van cijfertjes en doelstellingen

Dit postje zou een beetje tegenstrijdig kunnen zijn met mijn vorig postje of mijn manier van sporten, namelijk het zogenaamde gebrek aan doelstellingen. Maar dat is voor diegene die slecht gelezen heeft, ik heb (het kan snel veranderen evenwel) geen wedstrijddoelstellingen, maar sportieve doelstellingen als gevarieerd, regelmatig en liefst met een gemiddelde van 30 minuten per dag.

Zoals velen hou ik ook cijfertjes bij. Wil je weten of je goed bezig bent of juist niet, dan zeggen zij je zonder schaamte de waarheid. Cijfertjes zijn nodig en geven inzicht.

Maar voor wie twijfelt aan de nood aan doelstellingen of cijfertjes heb ik toch nog een knap citaat :

In 1983 voerden Bandura en zijn collega Daniel Cervone een proef uit met 90 fietsers op hometrainers. Ze verdeelden de deelnemers in vier groepen – één groep kreeg geen doel om naar te streven en ontving ook geen mededelingen over de geleverde prestaties, een andere groep kreeg wel een doel maar geen mededelingen over de geleverde prestaties, een derde groep ontving mededelingen over de prestaties maar wist niet naar welk doel ze streefden, en de vierde groep kreeg te horen waarnaar werd gestreefd en wat hun prestaties waren. De laatste groep leverde aanmerkelijk betere prestaties dan de andere groepen. Wanneer we voor onszelf een doel bepalen om naar te streven zijn we beter gemotiveerd om de inspanning die daarbij hoort te leveren.

Jules Evans, Filosofie voor het leven, pag 66

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s